جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
موسسه حقوقی آفرینش راه عدالت
20 اسفند 1399

فسخ قرارداد چیست

دعاویدعاوی حقوقی
فسخ قرارداد چیست

فهرست مطالب

فسخ قرارداد چیست

قرارداد یا عقد طبق ماده 183 قانون مدنی عبارت است از اینکه : یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد به امری نمایند و مورد قبول آن­ها قرار گیرد.

بر اثر عقد میان دو طرف، یک رابطه جدید حقوقی برقرار می­‌شود و طرفین با توجه به موضوع قرارداد نسبت به یکدیگر باید تعهداتی را انجام دهند.

گفتیم که در عقود جایز این حق و اختیار همیشه وجود دارد و هر کدام از طرفین می‌تواند هر زمان که اراده کرد، به هر دلیلی قرارداد را فسخ نماید؛ اما در عقود لازم این‌طور نیست و برای برهم زدن و به اصطلاح فسخ قرارداد به سبب قانونی نیاز است و طرفین جز در موارد استثنایی و مشخصی که در قانون ذکر شده است، نمی‌توانند قرارداد را فسخ کنند.

ارتباط با وکیل

برای ارتباط با وکیل و مشاوره برروی دکمه زیر کلیک نمایید

فسخ قرارداد یعنی چه؟

فسخ در لغت به معنای شکستن یا بریدن است. شخصی که حق فسخ دارد می تواند با استفاده از آن، قرارداد را یک طرفه فسخ کند. حق فسخ ممکن است قانونی یا قراردادی باشد.

تعریف حق فسخ قرارداد در اصطلاح حقوقی

در اصطلاح حقوقی به حق فسخ قرارداد «خِیار» یا «خیار فسخ» گفته می‌شود. واژه‌ی خیار به معنی اختیار است و منظور از آن اختیاری است که فرد در فسخ معامله دارد. درواقع خیار، حقی است که قانون در مواردی به یکی از طرفین عقد یا هر دوی آنها می‌دهد تا قراردادی را که منعقد کرده‌اند، برهم بزنند. این حق، نیاز به توافق و تراضی طرفین ندارد. به عنوان مثال اگر فردی در قراردادی دارای «خیار عیب» باشد (راجع به این خیار به زودی صحبت می‌کنیم)، می‌تواند یک‌طرفه و صرف‌نظر از رضایت یا عدم رضایت طرف مقابل، قرارداد را فسخ کند؛ به عبارت دیگر، از شرایط فسخ قرارداد این است که برخلاف انعقاد قرارداد، تنها به یک اراده احتیاج دارد.

 

بیشتر بدانید: برای اطلاع در مورد شرایط و موارد ابطال قرارداد مقاله شرایط ابطال قرارداد را مطالعه فرمایید.

 

انواع فسخ قرارداد

خيار فسخ یا حق فسخ، حقی است كه به دو طرف عقد يا يكی از آنها و گاه به شخص ثالث اختيار فسخ عقد را مي دهد. اجرای اين حق یک عمل حقوقی است كه با يک اراده و قصد انشاء انجام می شود و در زمره ايقاعات است. برخی از خیاراتی که در قانون مدنی آمده است، به شرح ذیل می باشد:

خیار شرط یا شرط خیار

شما در هر قراردادی که منعقد می‌کنید (به استثنای عقد ضمان، نکاح و وقف) می‌توانید با طرف مقابل شرط کنید که ظرف مدت معینی (مثلاً یک هفته) بتوانید قرارداد را به هم بزنید. به عنوان مثال شما می‌خواهید ماشینی بخرید؛ در زمان انعقاد قرارداد با فروشنده شرط می‌کنید که یک هفته به شما مهلت دهد تا اگر به هر دلیلی از ماشین راضی نبودید، ماشین را به او بدهید و پول‌تان را پس بگیرید. قرارداد بسته شده است و شما مالک این ماشین هستید، اما شرط خیار گذاشته‌اید و اگر خواستید می‌توانید درطول این یک هفته قرارداد را به هم بزنید و پول خود را پس بگیرید.

شرط خیار می‌تواند مختص به یکی از طرفین قرارداد یا هر دوی آنها یا حتی شخصی ثالث باشد، اما حتما باید مدت محدودی داشته باشد.

 

خیار مجلس

طبق ماده 397 قانون مدنی وقتی دو نفر با هم قراردادی می‌بندند تا زمانی که از هم جدا نشده‌اند می‌توانند معامله را به هم بزنند که قانون مدنی به این نوع فسخ خیار مجلس می‌گوید.

 

فسخ معامله چیست

خیار غبن

خیار غبن برای فسخ قرارداد، زمانی است که یکی از طرفین، مغبون شده و ضرر کرده باشد. طبق ماده 416 قانون مدنی، هر یک ازطرف معامله که در قرارداد غبن داشته باشد بعد از علم به غبن اختیار فسخ معامله را خواهد داشت؛ البته که این غبن بایستی فاحش باشد. و آن، زمانی است که تفاوت ارزش موضوع معامله انجام شده با قیمت بازار، به نحو فاحش و زیادی بوده و عرفا قابل اغماض نباشد. و به عبارتی اگر شخص در زمان معامله عالم به قیمت بوده باشد نمی‌تواند معامله را فسخ کند.

 

خیار تاخیر ثمن

در عقد بیع یا خرید و فروش اگر ۳ روز از تاریخ عقد بگذرد و در این مدت نه فروشنده مال را به خریدار تسلیم کند، نه خریدار تمام ثمن را به فروشنده بدهد، در این صورت فروشنده حق فسخ معامله به استناد خیار تاخیر ثمن را دارد.

 

خیار رؤیت و تخلف از وصف

طبق ماده 410 قانون مدنی ، در صورتی که شخصی، مالی را از روی اوصاف آن خریداری کرده، بدون آنکه آن را مشاهده کرده باشد، در صورتی که پس از ملاحظه کالا، مشخص شود که آن اوصاف ذکر شده حین قرارداد را ندارد، خریدار حق بر هم زدن و یا فسخ کردن قرارداد و معامله را خواهد داشت.

در ادامه موارد فسخ معامله بیان می شود.

 

شرایط فسخ قرار داد

  • فسخ عقد و قرار داد، اراده یک طرفه برای فسخ عقد و تعهد است. در فسخ قرارداد یکی از طرفین می تواند به طور مستقل و بدون نیاز به رضایت طرف دیگر از حق فسخ خود استفاده کند و به این عمل ایقاع گفته می شود. فسخ قرارداد بدون دلیل قانونی از سوی هیچ یک از طرفین امکان پذیر نیست و هر طرف قراردادی که بخواهد قرارداد را فسخ کند باید خسارت فسخ را بپردازد.
  • افراد تحت هیچ شرایطی نمی توانند معامله را به صورت یک طرفه فسخ کنند و در صورت ذکر این حق در قرارداد، حق فسخ امکان پذیر است.

 

متن فسخ قرارداد

طبق قانون مدنی شرایطی وجود دارد که طرفین قرارداد می توانند بر اساس خیارات قراراد را فسخ کنند. نحوه نوشتن فسخ قرارداد به شرح زیر است:

  • دارنده حق فسخ با تهیه نمونه متن فسخ قرارداد و مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی فسخ قرارداد را به طرف مقابل اعلام می‌کند.
  • اما در مورد نحوه نگارش فسخ قرارداد نیز مهم است که طرفین اطمینان حاصل کنند که اسقاط کافه خیارات در فسخ قرارداد صورت نگیرد. به عبارت دیگر، لغو کلیه خیارات قانونی در حین انعقاد قراردادها به این معناست که دارنده حق فسخ نمی خواهد از اختیارات قانونی خود برای برهم زدن در معامله استفاده کند.
  • نکه مهم دیگر در خصوص نحوه فسخ قرارداد این است که اگر در قانون، مهلت خاصی برای فسخ قرارداد پیش بینی شده باشد، دارنده حق فسخ، صرفا در همان مهلت، می تواند اقدام به نوشتن متن فسخ قرارداد و اعلام آن به طرف مقابل نماید. اگر هم مهلت خاصی برای فسخ کردن قرارداد مابین طرفین لحاظ شده باشد، حق فسخ فقط در همان مدت، قابل اعمال است.
فسخ قرارداد

ماده قانونی فسخ قرارداد

طبق ماده 219 قانون مدنی، قراردادهایی که طبق قانون و به صورت صحیح، منعقد شده‌اند، لازم الاجرا می باشند؛ مگر اینکه دو طرف، با توافق همدیگر، آن را اقاله نموده و یا اینکه یکی از طرفین، با استناد به یکی از علل قانونی و موجه، اقدام به فسخ یا بر هم زدن آن نماید. به عبارتی قرارداد را، صرفا به یک علت موجه قانونی، می‌توان بر هم زد.

 

شرایط فسخ قرارداد از طریق خریدار

اقاله یا فسخ قرارداد از طریق خریدار یا فروشنده به معنای انصراف و برهم زدن معامله است. در این حالت، طرف اقدام کننده به انحلال معامله، با توافق و رضایت طرف دیگر از معامله صرف نظر می‌‌کند. به عبارت دیگر، فروشنده یا خریدار با موافقت طرفین، به معامله پایان می‌دهد.

 

شرایط فسخ قرارداد از طرف فروشنده

در مواردی که معامله بیعی صورت گرفته است، ممکن است فروشنده به علل مختلف تمایل به فسخ معامله داشته باشد. در این مواقع، وی می‌تواند با رعایت شرایطی، بیع را بر هم زده و به تعهدات خود خاتمه دهد.

بر اساس ماده 396 قانون مدنی، یکی از مواردی که حق فسخ قرارداد از طرف فروشنده اعمال می شود، خیار مجلس است. طبق ماده 397 قانون مدنی، طرفین تا زمانی که در مجلس عقد بوده و متفرق نشده‌اند، حق فسخ معامله را خواهند داشت. بنابراین شرط اعمال خیار مجلس از جانب فروشنده، آن است که طرفین در مجلس انعقاد معامله حاضر بوده و آن را ترک ننموده باشند.

 

آثار فسخ قرارداد

اثر فسخ، انحلال و از بین رفتن قرارداد است. باید توجه داشت که اثر فسخ ناظر به آینده است؛ یعنی تعهدات آینده (بعد از فسخ) را از بین می‌برد؛ اما تعهدات قبلی معتبر باقی می‌مانند. به عنوان مثال اگر شما خانه‌ای خریده‌اید و بعد از سه ماه، قرارداد شما به دلیلی فسخ شد؛ آن خانه دیگر متعلق به شما نیست و باید آن را پس بدهید، اما استفاده‌ی شما از آن خانه ظرف این سه ماه کاملا قانونی و درست بوده است. هرچند که از این به بعد دیگر حق ندارید از آن خانه استفاده‌ کنید. بعد از فسخ، تلاش می‌شود تا وضع دو طرف به حالت سابق (قبل از انعقاد قرارداد) بازگردد. به عنوان مثال اگر مالی که مبادله شده است، پس داده شود، خانه را پس می‌دهید و پول خود را پس می‌گیرید. در اینجا سعی می‌شود که تا حد امکان شرایط به شرایط قبل از قرارداد برگردد.

شرایط فسخ

قصد؛ فسخ‌کننده باید انحلال قرارداد را اراده کند

رضا؛ فسخ‌کننده باید راضی به فسخ معامله باشد و اگر با اکراه چنین کرد، این فسخ اثر حقوقی ندارد

اهلیت؛ کسی که می‌خواهد عملی حقوقی را فسخ کند، باید اهلیت این کار را داشته باشد و از نظر عقل و سن نیز مشکلی نداشته باشد.

 

شرایط فسخ قرارداد اجاره

در قرارداد اجاره یا عقد اجاره امکان فسخ یک جانبه آن از سوی موجر یا مستاجر وجود ندارد مگر در شرایط قانونی و یا با وجود حق فسخ برای طرفین در قرارداد می‌توان قرارداد اجاره را فسخ کرد.

طبق قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 که بر کلیه قراردادهای اجاره تنظیم شده از این سال به بعد حاکم است، شرایطی را برای فسخ قرارداد اجاره در نظر نگرفته است.

بنابراین، فسخ قراردادهای اجاره مشمول این قانون، به موجب حق فسخ مندرج در قرارداد و یا براساس اصول و مقررات مربوط به ماهیت عقد اجاره قابل فسخ می‌باشد.

 

موارد فسخ معامله

حق به هم زدن معامله را «خیار» گویند و خریدار و فروشنده در موارد ذیل می‌توانند معامله را به هم بزنند:

خریدار و فروشنده از مجلس معامله متفرق نشده باشند که این خیار را «خیار مجلس» می‌گویند

یکی از خریدار و فروشنده مغبون شده باشند. (خیار غَبن)

طرفین در معامله مقرر کنند که تا مدت معینی هر دو یا یکی از آنان بتواند معامله را به هم بزند. (خیار شرط)

فروشنده یا خریدار مال خود را بهتر از آنچه که هست، نشان دهد و طوری رفتار کند که قیمت مال در نظر طرف مقابل زیاد شود. (خیار تدلیس)

فروشنده یا خریدار شرط کند که کاری انجام دهد، یا شرط کند مالی را که می‌دهد به طور مخصوصی باشد اما به آن شرط عمل نکند که در این صورت دیگری می‌تواند معامله را به هم بزند. ( خیار تخلّف شرط)

در جنس یا عوض آن عیبی باشد. (خیار عیب)

معلوم شود مقداری از جنس که فروخته شده، مال متعلق به دیگری است که اگر صاحب آن به معامله راضی نشود، خریدار می‌تواند تمام معامله را به هم بزند یا پول آن مقدار را از فروشنده بگیرد. همچنین اگر معلوم شود مقداری از چیزی که خریدار به عنوان عوض داده، مال متعلق به دیگری است و صاحب آن راضی نشود، فروشنده می‌تواند تمام معامله را به هم بزند، یا عوض آن مقدار را از خریدار بگیرد. (خیار شرکت)

فروشنده خصوصیات جنس معینی را که مشتری ندیده است، به او بگوید و بعد معلوم شود آن‌گونه که گفته، نبوده است. در این صورت مشتری می‌تواند معامله را به هم بزند همچنین اگر مشتری خصوصیات عوض معینی را که می‌دهد، بگوید و بعد معلوم شود به طوری که گفته، نبوده است، فروشنده می‌تواند معامله را به هم بزند. (خیار رویت)

مشتری پول جنسی را که به صورت نقدی خریده است، تا سه روز ندهد و فروشنده نیز جنس را تحویل ندهد. اگر مشتری شرط نکرده باشد که دادن پول را تأخیر بیندازد و شرط تأخیر جنس هم نشده باشد، فروشنده می‌تواند معامله را بهم بزند اما اگر جنسی که خریده است، مثل بعضی از میوه‌ها باشد که اگر یک روز بماند، فاسد می‌شود، چنانچه تا شب پول آن را ندهد و شرط نکرده باشد که دادن پول را تأخیر بیندازد و شرط تأخیر جنس نیز نشده باشد، فروشنده می‌تواند معامله را به هم بزند. (خیار تأخیر)

اگر مورد معامله حیوان باشد، خریدار تا سه روز می‌تواند معامله را به هم بزند. (خیار حیوان)

فروشنده نتواند جنسی را که فروخته است، تحویل بدهد. به عنوان مثال، اسبی که توسط فروشنده فروخته شده است، فرار کند که در این صورت مشتری می‌تواند معامله را به هم بزند. (خیار تَعذّر تسلیم)

فسخ قرارداد بدون مراجعه به دادگاه

در خصوص حق فسخ قرارداد بدون مراجعه به دادگاه باید گفت که اگر طرفین عقد برای خود چنین حقی را در عقد قرار دهند؛ مثلا شخص الف با شخص ب، قراردادی منعقد می‌نماید و شرط می‌شود درصورتی که ظرف مدت معینی شخص ب به تعهد خود عمل نکند الف می تواند معامله را فسخ کند در این صورت در قانون مدنی قانون گذار متذکر است که حق فسخ باید اعلام گردد همانند تمامی اعمال حقوقی دیگر در این صورت شخصی که حق فسخ خود را اعمال کرده می‌تواند دادخواست اعلام حق فسخ دهد و یا در قرارداد خود شرطی ذکر کند که در صورت فسخ، اعلام آن بدون مراجعه به دادگاه و صرفا بر اساس یک اظهار نامه باشد.

بنابراین قرارداد‌ها تابع اراده طرفین عقد است تا جایی که خلاف قواعد آمره و یا نظم عمومی نباشد.

 

تفاوت فسخ و انفساخ

مهم ترین تفاوت فسخ و انفساخ این است که در صورت بروز شرایط انفساخ، معامله بدون دخالت هیچ اراده‌ای منحل می‌گردد ولی در فسخ ضروری است که شخصی که برایش حق فسخ به وجود آمده اقداماتی نماید که به آن اعمال حق فسخ می‌گویند.

این اقدام معمولا با ارسال یک اظهارنامه صورت می‌پذیرد. در حالیکه برای انفساخ احتیاج به دادن اظهارنامه نیست؛ زیرا انحلال خودبه‌خود در معامله به وجود آمده است.

شرایط فسخ معامله ملک

شرایط فسخ معامله ملک به دلایل مختلفی از جمله عدم انجام تعهدات طرفین، تغییر نظر یکی از طرفین، وجود عیب ‌پنهان در ملک و … رخ دهد. در خرید و فروش املاک به دلیل ماهیت عقد، بعد از امضاء مبایعه‌نامه، امکان فسخ معامله ملک به صورت یک طرفه وجود ندارد مگر اینکه:

  1. هر دو طرف معامله یعنی خریدار و فروشنده در خصوص انحلال عقد توافق نموده و عقد را اقاله نمایند.

  2. در مبایعه‌نامه حق فسخ برای یک یا هر دو طرف تعیین شده باشد. (برای مثال در صورت پاس نشدن چک خریدار فروشنده حق فسخ دارد)

  3. براساس وجود خیارات قانونی

 

فسخ قرارداد قبل از 24 ساعت

قانونی در خصوص فسخ قرارداد قبل از ۲۴ ساعت وجود ندارد. به عبارت دیگر قانون فسخ معامله تا ۲۴ ساعت در قوانین مدنی و مقررات مربوط به معاملات ملکی وجود ندارد. به طور کلی این اصطلاح عرفی را می‌توان در دو مورد با قانون تطبیق داد.

  • در مبایعه‌نامه به طرفین حق فسخ معامله تا ۲۴ ساعت داده شده باشد.

  • اعمال فسخ به استناد برخی از خیارات قانونی “فوری” است. یعنی اعلام اراده فرد به فسخ معامله به استناد خیار عیب، خیار غبن، خیار رویت و تخلف وصف فوریت دارد. ملاک فوریت به صورت عرف غالبا تا ۳ روز است و بیشتر از این مدت مطابق رویه حاکم بر مراجع قضایی پذیرفته نیست.

 

سخن آخر

در مقاله فسخ قرارداد چیست سعی کردیم که شما را با موارد فسخ قرارداد آشنا سازیم و اینکه چه نکاتی را در تعیین قرارداد رعایت کنید، تا در صورت فسخ معامله مشکلاتی برای شما پیش نیاید. همینطور برای مشاوره می‌توانید با کارشناسان موسسه حقوقی آفرینش راه عدالت تماس گرفته و اطلاعات بیشتر در این زمینه دریافت نمایید.

سوالات متداول

چگونه برای فسخ معامله اقدام کنم

در صورتی که حق فسخ معامله ملک در قرارداد موجود باشد و یا حق فسخ به موجب قانون امکانپذیر باشد دارنده حق فسخ باید بدوا با ارسال اظهارنامه مراتب فسخ را اعلام و پس از تقاضای تایید فسخ را از دادگاه نماید.

قانونی در خصوص فسخ معامله تا ۲۴ ساعت وجود ندارد. لازم به ذکر است که قانون فسخ معامله تا ۲۴ ساعت در قوانین مدنی و مقررات مربوط به معاملات ملکی وجود ندارد. به طور کلی این اصطلاح عرفی را می‌توان در دو مورد با قانون تطبیق داد. در مبایعه‌نامه به طرفین حق فسخ معامله تا ۲۴ ساعت داده شده باشد.

خیار رویت و تخلف وصف نوعی خیار فسخ است که حق برهم زدن قرارداد را در صورت عدم مطابقت مال مورد معامله با وصف پیشین آن برای خریدار ایجاد می‌کند.

عبارت خیار تدلیس نیز به معنای فریب دادن یکی از طرفین قرداد با استفاده از پنهان کردن نقص و مشکل یا ارائه اطلاعات غلط درباره کالای مورد معامله می‌باشد. بنابراین اگر در معامله‌ای اقدامی متقلبانه و فریبکارانه انجام شود؛ فرد دیگر حق دارد معامله را فسخ کند.

خیار تبعض صفقه وقتی حاصل می‌شود که عقد بیع نسبت به بعض مبیع به جهتی از جهات باطل باشد، در این صورت مشتری حق خواهد داشت بیع را فسخ کند یا به نسب قسمتی که بیع واقع شده‌است قبول کند و نسبت به قسمتی که بیع باطل بوده‌است ثمن را استرداد کند.

نظر خود را ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *