موسسه حقوقی آفرینش راه عدالت
29 آذر 1399

درخواست انحلال شرکت توسط شخص ثالث

دعاویدعاوی مربوط به شرکت‌ها

انحلال شرکت

دلایل متعددی وجود دارد که منجر به انحلال شرکت می‌شوند؛ ورشکستگی، عدم تحقق اهداف، عدم تمدید زمان انقضای شرکت در شرکت‌هایی که برای زمان مشخص و محدودی ثبت شده اند، موافقت تمام شرکا مبنی بر انحلال شرکت، تصویب انحلال شرکت در مجمع فوق‌العاده، فوت یکی از شرکا (اگر در اساسنامه قید شده باشد)، حکم دادگاه و غیره.

بوسیله انحلال شرکت باید بدهی و قروض آن پرداخت شده و تمامی دارایی‌های منقول و غیر منقول (منظور از منقول و غیر منقول نقدی و غیرنقدی بودن دارایی شرکت است). بعد از تسویه و پرداخت کامل بدهی‌های شرکت میان سهامداران و ذی‌نفعان شرکت تقسیم می‌شود.

درخواست انحلال ثبت شرکت

برای درخواست ثبت انحلال شرکت باید تمام اعضا و شرکا صورت‌جلسه انحلال را امضا کنند؛ در واقع حتی اگر یک نفر از اعضا مخالف باشد؛ انحلال شرکت منتفی می‌شود. اگر یکی از شرکا حضور نداشته باشد اما وکالت تام‌الاختیار به دیگر اعضا داده باشد؛ می‌توان در غیاب او شرکت را منحل کرد. در غیر این صورت خود شخص حتماً باید حاضر شود.

در صورت اعلام رضایت تمام شرکا، باید نهایتاً 5 روز پس از امضای صورت‌جلسه، مدارک لازم را به اداره ثبت شرکت‌ها تحویل داد. پس از ارائه مدارک، مدت زمان لازم برای انحلال شرکت، 10 الی 15 روز است و تا زمانی که آگهی انحلال شرکت در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی‌های شرکت در آن به چاپ می‌رسند منتشر نشود، هنوز شرکت رسماً منحل نشده است.

اگرچه پس از انحلال شرکت، مدیر سمتی نخواهد داشت اما می‌بایست شخصی را به عنوان مدیر تصفیه معرفی کرد. مدیر تصفیه به مدت 10 سال در قبال طلب ها، بدهی ها، مالیات‌های مستقیم و غیرمستقیم و سایر امور ناتمام شرکت مسئول است.

منحل شدن شرکت به 3 طریق رخ می‌دهد:

انحلال اختیاری یا ارادی

در این نوع منحل شدن، اکثریت سهامداران و شرکا بر طبق قانون تجارت و اساسنامه، تصمیم به منحل کردن شرکت می‌گیرند. تصمیم به انحلال در اختیار مجمع عمومی است.

انحلال به حکم دادگاه

چنانچه اکثریت ذکر شده در قانون تجارت برای انحلال به وجود نیاید، طرح دعوی انحلال با یک نفر از ذینفعان نیز در دادگاه قابل طرح است. چنانچه منحل شدن به دلیل انقضای مدت اعتبار باشد و مجمع عمومی اقدام به افزایش مدت اعتبار نکند، ذینفع می‌تواند درخواست منحل شدن را بخواهد.

همچنین در صورت تحقق هر کدام از سه شرط زیر، ذینفع می‌تواند منحل شدن شرکت را از دادگاه بخواهد:

در صورتی که تا یک سال پس از ثبت شرکت، در مورد موضوع شرکت اقدامی صورت نگرفته باشد و یا فعالیت‌های شرکت به مدت یک سال متوقف شده باشد.

چنانچه مجمع عمومی سالیانه، تا ده ماه پس از تاریخی که در اساسنامه قید شده، نسبت به رسیدگی به حساب‌های هر سال مالی اقدام نکند.

چنانچه سمت مدیر عامل، اعضای هیئت مدیره و یا برخی از آن‌ها، بیش از 6 ماه بدون متصدی باقی بماند.

انحلال قهری

زمانی که یک شرکت سهامی ورشکسته شده و حکم ورشکستگی آن صادر شود منحل شده و تصفیه آن طبق مقررات ورشکستگی است. در این شرایط نیازی به صدور حکم انحلال نیست و صرف صدور حکم ورشکستگی به معنای انحلال است.

انحلال شرکت بدون تصفیه

منحل کردن بدون تصفیه زمانی رخ می‌دهد که دو یا چند شرکت بخواهند در یکدیگر ادغام شده و یا یک شرکت بخواهد تجزیه شود. در ادغام یا تجزیه، بدهی‌ها و تعهدات شرکت‌های ادغام شده به شرکت و شخصیت حقوقی جدید انتقال پیدا می‌کند و شرکت جدید موظف به انجام تعهدات آن‌هاست. اما تصفیه شرکت انجام نمی‌شود. به همین جهت به این روش، انحلال بدون تصفیه گفته می‌شود.

دلایل اجباری که مبنی بر انحلال شرکت است عبارتند از:

انجام گرفتن موضوع فعالیت شرکت: تمامی شرکت های تجاری و غیرتجاری برای دستیابی به اهداف مشخصی تاسیس می شوند و زمانی که ماموریت خود را به پایان رساندند تصمیم به انحلال شرکت می گیرند مانند شرکت هایی که با هدف استخراج معدن فعالیت خود را آغاز می کنند و بعد از تکمیل فرآیند استخراج شرکت خود را متوقف می کنند زیرا به هدفی که برای خود تعیین کرده بودند دست پیدا کردند.

انقضاء فعالیت شرکت: در زمان تاسیس شرکت مدت زمان فعالیت شرکت در اساسنامه قید می شود و شرکت تنها تا این تاریخ می تواند فعالیت داشته باشد و این زمان به عنوان تاریخ انقضاء شرکت شناخته می شود و در زمان موعد آن فعالیت شرکت باید متوقف شود.

ورشکستگی و وجود بدهی های فراوان در شرکت: زمانی که شرکا و سهامداران نتوانند سرمایه مورد نیاز شرکت را تامین کنند و با توجه به تحریم های اقتصادی، نوسانات بی رویه ارز و فشارهایی که به تجارت و اقتصاد وارد می شود مدیران کسب و کار در تامین بودجه اولیه و نرخ صفر درصد سود نیز دچار مشکل می شوند و به همین دلایل اعلام ورشکستگی می کنند تا از خسارت های بیشتری و افزایش بدهی جلوگیری کنند

کاهش شرکای شرکت : حذف شدن یک به یک تعداد شرکا و باقی ماندن تنها یک نفر در راس امور که در اینصورت به صورت اتوماتیک فعالیت شرکت باید متوقف شود.

درخواست ثبت انحلال شرکت اینترنتیدرخواست انحلال ثبت شرکت

برای درخواست ثبت انحلال شرکت شرکتی باید تمام اعضا و شرکا صورت جلسه انحلال را امضا کنند؛ در واقع حتی اگر یک نفر از اعضا مخالف باشد؛ انحلال شرکت منتفی می­شود. اگر یکی از شرکا حضور نداشته باشد اما وکالت تام­الاختیار به دیگر اعضا داده باشد؛ می­توان در غیاب او شرکت را منحل کرد؛ در غیر این صورت خود شخص حتماً باید حاضر شود.

در صورت اعلام رضایت تمام شرکا باید نهایتاً 5 روز پس از امضای صورت جلسه، مدارک لازم را به اداره ثبت شرکت­ها تحویل داد. پس از ارائه مدارک، مدت زمان لازم برای انحلال شرکت، 10 الی 15 روز است و تا زمانی که آگهی انحلال شرکت در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی ­های شرکت در آن به چاپ می­رسند؛ منتشر نشود؛ هنوز شرکت رسماً منحل نشده است.

اگرچه پس از انحلال شرکت، مدیر سمتی نخواهد داشت اما می­بایست شخصی را به عنوان مدیر تصفیه معرفی کرد. مدیر تصفیه به مدت 10 سال در قبال طلب­ها، بدهی­ها، مالیات­های مستقیم و غیرمستقیم و سایر امور ناتمام شرکت مسئول است.

نظر خود را ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *