بررسی لغوی و اصطلاحی توهین (اهانت)
اهانت کاری اعم از قول، اشاره یا عمل که متضمن إسناد و إخبار نبوده و در حیثیت متضرر از این جرم، نوعی وهن وارد کند. در کتب قواعد فقهى تحت عنوان «قاعده حرمت اهانت محترمات» و به مناسبت، در بابهاى مختلف فقهى آمده است.
توهین چیست ؟
توهین زمانی اتفاق میافتد که هتک حرمتی به فردی صورت گیرد و این هتک حرمت لزوما نمیباید فعل مجرمانهای باشد. مثلا اگر شخصی را با الفاظ رکیک مورد توهین قرار دهند، این عمل توهین و هتک حرمت محسوب میشود والبته قانون گذار برای آن مجازاتی نیز پیش بینی کرده است.
مجازات نوهین
توهین زمانی اتفاق میافتد که هتک حرمتی به فردی صورت گیرد و این هتک حرمت لزوما نمیباید فعل مجرمانهای باشد. مثلا اگر شخصی را با الفاظ رکیک مورد توهین قرار دهند، این عمل توهین و هتک حرمت محسوب میشود والبته قانون گذار برای آن مجازاتی نیز پیش بینی کرده است.
عناصر تشکیل دهنده جرم توهین
&الف) عنصر قانونی: عنصر قانونی جرم توهین در قوانین جاری عبارت است از مواد 513 قانون مجازات اسلامی تحت عنوان توهین به مقدسات و…، ماده 514 توهین به بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی و… ماده 608 توهین به اشخاص حقیقی، ماده 609 توهین به رؤسای قوای سهگانه و سایر مقامات و… ماده 700 تحت عنوان هجو افراد و ماده 26 قانون مطبوعات، تحت عنوان توهین به دین مبین اسلام و مقدسات توسط مطبوعات، ماده 619 تحت عنوان توهین به زنان و اطفال. همچنین مواد 48 و 49 قانون جرایم نیروهای مسلح را نیز میتوان نام برد. هر چند با توجه به توسعه وسایل ارتباط جمعی بویژه رایانه، توهین از رهگذر رایانه به روشنی جرمانگاری نشده است و از آن جا که وسیله ارتکاب جرم و توهین شرط نیست و آن را توجیه نمیکند میتوان عناصر موجود را در مورد جرم توهین از رهگذر رایانه نیز به کاربرد هر چند مقنن در قانون جرایم رایانهای ذیل فصل پنجم و مواد 16 و 17 و تحت عنوان هتک حیثیت و… بدان اشاره نموده است.
ب) عنصر مادی: رکن مادی جرایم توهین به صورت مشترک در تمام آنها شامل رفتار مرتکب به شرط مشخص بودن طرف و موهن بودن رفتار توهینآمیز و مطلق بودن آن است.
ج) عنصر روانی: عنصر روانی جرم توهین در ابتدا آگاهی مرتکب به توهینآمیز بودن رفتار ارتکابی است و سپس قصد وی به منظور تخریب شخصیت بزه دیده و ورود ضرر معنوی به نامبرده میباشد
تفاوت توهین و افترا چیست ؟
تفاوت توهین با افترا آن است که افترا نسبت دادن صریح عمل مجرمانه به غیر و متضمن اسناد و اخبار است، اما در توهین، مرتکب قصد انشا و هتک حرمت دارد. پس اگر شخص به قصد انشا و هتک حرمت مثلا به کسى بگوید: «دزد»، مفتری محسوب نمىشود؛ زیرا منظور اسناد دهنده توهین و تحقیر طرف اسناد بوده است، نه اینکه در واقع او را به ارتکاب عمل دزدی متهم کند.
همچنین است دادن نسبتهای کلى و غیرصریح مانند جانى، یا فاسق که فاقد صراحت کافى است و به نوع جرم منتسب اشاره ندارد. البته این اعمال ممکن است از مصادیق توهین محسوب شوند.
نکته حائز اهمیت دیگراین است که : ضرورت جرم بودن عمل انتسابى برای تحقق افتراست. در واقع، برای تحقق افترا، عمل اسناد دادهشده باید فعل یا ترک فعلى باشد که در زمان اسناد در قانون ممنوع بوده و برای آن مجازات تعیین شده باشد، حال آنکه در توهین این گونه نیست.